Στη εποχή μας προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο σύμπαν. Αλλαγές που μπορεί να έχουν γεωλογικές, κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνέπειες όσον αφορά τη Γη και την ανθρωπότητα. Έχουν, όμως, επίσης και μια πνευματική σημασία για όσους αναζητούν ένα πνευματικό μονοπάτι …

Στη εποχή μας προβλέπονται ριζικές αλλαγές στο σύμπαν. Αλλαγές που μπορεί να έχουν γεωλογικές, κλιματικές και ατμοσφαιρικές συνέπειες όσον αφορά τη Γη και την ανθρωπότητα. Έχουν, όμως, επίσης και μια πνευματική σημασία για όσους αναζητούν ένα πνευματικό μονοπάτι και επιδιώκουν έναν νέο στόχο ζωής. Έτσι, εποχές κρίσης προσφέρουν την ευκαιρία για μια απελευθερωτική, ανοδική ανάπτυξη της συνείδησης.

Η κοσμική κατάσταση

Όποιος ασχολείτε με το θέμα, θα συναντήσει έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών, από πληροφορίες αυστηρά επιστημονικές έως καθαρά υποθετικές. Ο καθένας θα πρέπει να αναρωτηθεί, ποια σημασία αποδίδει στις προβλεπόμενες εξελίξεις. Αν και όλοι θα επηρεαστούν από τα επερχόμενα γεγονότα, οι συνέπειες για τον καθένα θα καθοριστούν από τον ορίζοντα της σημερινής του συνείδησης. Αν τοποθετήσετε τις κοσμικές αλλαγές αυτής της εποχής στο ευρύτερο πλαίσιο των μακροκοσμικών γεγονότων, είναι σαφές ότι το στιγμιότυπο του «2012» π.χ. ήταν μόνο ένα μικρό απόσπασμα μιας συμπαντικής διαδικασίας, που δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος.

Στα σύνορα

Χαρακτηριστικό για τη ζωή στον περιορισμένο κόσμο του χώρου και του χρόνου είναι η αλλαγή -και μάλιστα στη βάση της παροδικότητας. Ως εκ τούτου, δεν μπόρεσε ποτέ να επιτευχθεί μόνιμα και οριστικά από την ανθρωπότητα ο «επίγειος παράδεισος». Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε το νόμο των αδιάκοπων αλλαγών. Είναι η διαρκής ταλάντωση ανάμεσα σε δύο πόλους, που δεν έχει τελειωμό. Ο τροχός της γέννησης και του θανάτου γυρίζει ασταμάτητα μεταξύ αυτού του κόσμου και του υπερπέραν. Το ανθρώπινο ον έχει περάσει μέσα από αναρίθμητες ενσαρκώσεις, χωρίς όμως να φτάσει την αθανασία.
Και κοσμικές ανακατατάξεις, όπως συμβαίνουν στην εποχή μας, είναι φαινόμενα του καθολικού χρονόμετρου που κινεί το δείκτη της εξέλιξης ένα βήμα μπροστά. Η ζωή, έτσι, δημιουργεί νέες μορφές ζωής, χωρίς όμως να φτάσει το υψηλότερο επίπεδο μιας πνευματικής ύπαρξης. Ως εκ τούτου, η ανθρώπινη επιθυμία για αθανασία, ενότητα και αγάπη παραμένει ανεκπλήρωτη. Υπάρχει λοιπόν διέξοδος από τον φαύλο κύκλο του χρόνου; Πώς μπορούν να πραγματοποιηθούν νέες αξίες –η τελειότητα, η πανταχού παρουσία και η ενότητα;

Καμπή και νέα αρχή

Η εντατικοποίηση των επιρροών του ζωδίου του Υδροχόου έχει διπλό αποτέλεσμα. Αφ’ ενός μεν, σπάνε τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές και αμφισβητούν παραδόσεις. Αφ’ ετέρου δε, παρέχουν την απαραίτητη ώθηση σε όλους όσοι επιδιώκουν την ανανέωση. Όποιος είναι πρόθυμος να εισέλθει στη θεμελιώδη ανανέωση της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος, μπορεί να μετατρέψει τη σημερινή κρίση σε ευκαιρία. Είναι σε θέση να κατανοήσει το μήνυμα που μεταφέρουν τα ενεργειακά ρεύματα του Υδροχόου και να ανταποκριθεί ανάλογα. Αυτή η «φωτισμένη» συνείδηση είναι η καλύτερη προετοιμασία για όλα τα επερχόμενα γεγονότα.
Στους περισσότερους ανθρώπους, η αλλαγή του εαυτού βασίζεται στην καλλιέργεια των σωματικών ιδιοτήτων και στην ανάπτυξη της ψυχής. Η ουσία της σημερινής συνείδηση όμως διατηρείται ανέπαφη. Όποιος θέλει να επιτύχει μια δομική αλλαγή ολόκληρου του ζωτικού συστήματός του, θα πρέπει να ενωθεί με μια υπερφυσική δύναμη. Στο πλαίσιο αυτό, η αρχαία σοφία παραπέμπει στο πνευματικό κέντρο του ανθρώπου, την αφετηρία κάθε ουσιαστικής αλλαγής του εαυτού. Αυτός ο πυρήνας παρέχει τη δύναμη και το «χάρτη», που ο άνθρωπος έχει ανάγκη για το πνευματικό μονοπάτι. Όταν η εσωτερική πηγή ανοίξει στην καρδιά, αρχίζει να ρέει το πνευματικό ρεύμα δύναμης.
Αυτό το «ζωντανό ύδωρ» περιέχει το σχέδιο, τα υλικά και την ενέργεια για την αναγέννηση της «ουράνιας προσωπικότητας». Είναι η αθάνατη δίδυμη ψυχή, που κοιμάται σε κάθε άνθρωπο. Για το θνητό άνθρωπο αρχίζει τότε μια διπλή ύπαρξη. Υποτάσσει τη ζωή στην πνευματική καθοδήγηση του «αόρατου» διδύμου του. Αυτός συνοδεύει για ένα διάστημα τον υλικό «αδελφό» του. Μετά το θάνατο, όμως, χωρίζουν οι δρόμοι τους. Η προσωπικότητα παίρνει το δρόμο της σάρκας. Ο πνευματικός δίδυμος ανυψώνεται από τη γήινη σφαίρα και μπορεί να εισέλθει στο θείο κόσμο λόγω της παρόμοιας δόνησής του. Έτσι θα επιτευχθεί, βάσει της αθανασίας του πνευματικού πυρήνα, η νέα ποιότητα. Τώρα, αλλαγή σημαίνει απεριόριστη ανάπτυξη, διαρκές γίγνεσθαι. Ο κύκλος γίνεται σπείρα.

Μια νέα πραγματικότητα

Ανεξάρτητα από τις κοσμικές αλλαγές, η Αυτο-Μύηση του ανθρώπου μπορεί να λάβει χώρα σε κάθε χρονική στιγμή, όταν το επίγειο βίωμά του τον έχει οδηγήσει σε ένα όριο. Έτσι ωριμάζει η βαθιά συνειδητοποίηση, ότι μπορεί να είναι η μαμή του πνευματικού διδύμου του. Έτσι, η θνητή μορφή στη σειρά των ενσαρκώσεων αναλαμβάνει για τελευταία φορά την εργασία του αναπληρωτή. Παραδίδει τη σκυτάλη της ζωής στο δίδυμό της, γνωρίζοντας ότι έτσι είχε εκπληρωθεί ο στόχος της ζωής στη γη. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι προετοιμασμένος για κάθε είδους κρίσεις που μπορεί να εκδηλωθούν σε εξωτερικά γεγονότα. Βλέπει τον αυτό του ως μέρος της δημιουργίας, και αισθάνεται ασφαλής μέσα στις πνευματικές δυνάμεις. Άδραξε την ευκαιρία του Μετασχηματισμού της φύσης του. Το ταξίδι προς τη θεία καταγωγή του μπορεί να αρχίσει.

Προτεινόμενα άρθρα