Σύμβολα – μια καθολική γλώσσα και σενάριο που μπορεί να γίνει κατανοητό από οποιονδήποτε αναγνώστη. Αυτή η αρχαία γραφή έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στο λίκνο της ανθρώπινης ιστορίας, που χρονολογείται από την προ-ατλάντικη εποχή. Μιλάμε για τη λογοκρισία, μια μυστηριώδη γλώσσα από την προϊστορική περίοδο.

Εδώ και πολύ καιρό γίνεται μια προσπάθεια να αντικατασταθεί η σύγχυση των διαφορετικών γλωσσών με κάποια παγκόσμια γλώσσα που θα καταλάβαιναν όλοι. Ας θυμηθούμε την Εσπεράντο, μια τεχνητή γλώσσα που θα απλοποιούσε την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων από τις πιο διαφορετικές γλωσσικές ομάδες. Φαίνεται ότι, λόγω της ευκολίας επικοινωνίας, θα έπαιρναν αμέσως ένα τέλος στα εμπόδια επικοινωνίας. Θα ήταν όμως πράγματι έτσι;

Καθολική γλώσσα και γραφή αναφέρεται και από την κ. Χ.Π. Μπλαβάτσκυ, ο οποίος θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους εσωτεριστές στοχαστές του περασμένου αιώνα. Δηλώνει την ύπαρξη μιας παγκόσμιας γλώσσας και γραφής που μπορεί να γίνει κατανοητή από κάθε άνθρωπο. Αυτή η αρχαία γραφή έχει τις ρίζες της πολύ πίσω στο λίκνο της ανθρώπινης ιστορίας, που χρονολογείται από την προ-ατλάντικη εποχή. Προφανώς, το σενάριο χρησιμοποίησαν και οι Δρυίδες. Μιλάμε για τη λογοκρισία, μια μυστηριώδη γλώσσα από την προϊστορική περίοδο. Σήμερα χαρακτηρίζεται ως συμβολισμός, καθώς είναι ένα σύστημα συμβόλων. Αυτά είναι προγλωσσικά και προθετικά. Επηρεάζουν κυρίως το ασυνείδητο τμήμα ενός ατόμου.

Ας δούμε μερικά μηνύματα στη γλώσσα του αισθητήρα:

Ένας κενός δίσκος ή κύκλος αντιπροσωπεύει την άπειρη αιωνιότητα, τη Φύση των άπειρων δυνατοτήτων ή το Όλα.

Το σημείο στη μέση του κύκλου αντιπροσωπεύει το πνεύμα που ορίζει την αιωνιότητα. είναι δυναμικό εν μέσω αφαίρεσης.

Το σημείο αλλάζει σε μια γραμμή, τη διάμετρο του κύκλου. Αντιπροσωπεύει την αγνή αρχέγονη μητέρα (materia prima) μέσα στο απόλυτο και περιεκτικό άπειρο.

Μια κάθετη γραμμή προστίθεται στη διάμετρο και μαζί σχηματίζουν ένα σταυρό με δύο ράβδους ίσου μήκους. Το σύμβολο επικοινωνεί ότι η ανθρώπινη ζωή ξεκίνησε στη μέση της ατελείωτης αιωνιότητας.
Όταν ο κύκλος αποσύρεται και όταν μένει μόνο ο σταυρός, σημαίνει ότι η ανθρωπότητα έχει πλήρως υλοποιηθεί, τα φύλα έχουν χωριστεί και η αιωνιότητα έχει αποσυρθεί

Ακόμα και σήμερα, τα σύμβολα που ισχύουν μπορούν να θεωρηθούν μυστική και καθολική γλώσσα. Το ερώτημα είναι αν ο λαϊκός μπορεί να τα ερμηνεύσει, να τα καταλάβει και να ζήσει σύμφωνα με το μήνυμά τους.

Στην καθημερινή μας ζωή, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια μεγάλη ποικιλία σημείων, σημείων και συμβόλων που όλοι καταλαβαίνουμε, ανεξάρτητα από πολιτισμικές και γλωσσικές διαφορές. Ας σκεφτούμε τα σήματα κυκλοφορίας και μια ολόκληρη σειρά από άλλα συμφωνημένα σήματα, για παράδειγμα γεωγραφικά.

Δεν είναι μυστηριώδεις και γίνονται εύκολα κατανοητές. Δεν τα υπολογίζουμε στα σύμβολα με παγκόσμιο μήνυμα.

Τα σύμβολα είναι ένα είδος συμπυκνώματος και αντιπροσωπεύουν την ουσία ενός συνόλου ιδεών. Το μήνυμά τους απευθύνεται σε ανθρώπους διαφορετικών πολιτισμών και χρονικών περιόδων.

Πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για την έννοια των συμβόλων και του συμβολισμού. Σε αυτά βρίσκουμε επίσης προσπάθειες να ορίσουμε τι αντιπροσωπεύουν τα σύμβολα και πώς πρέπει να τα κατανοήσουμε.

Ο J. Chevalier είναι της άποψης ότι είναι αδύνατο να αναπνεύσει κανείς σε έναν κόσμο χωρίς συμβολισμούς. Η απουσία του θα είχε αμέσως ως αποτέλεσμα τον πνευματικό θάνατο του ανθρώπου.
Μέρα και νύχτα, ενώ μιλάμε, όταν εκφραζόμαστε με χειρονομίες ή όταν ονειρευόμαστε, είμαστε σε επαφή με σύμβολα, είτε το παρατηρούμε είτε όχι.
Οι πνευματικοί κλάδοι, η τέχνη και οι καλλιτεχνικές τεχνικές συναντώνται με σύμβολα. Πρέπει να συνδυάσουν όλες τους τις δυνάμεις για να λύσουν τον γρίφο τους. Πρέπει να ενωθούν για να απελευθερώσουν την ενέργεια που συγκεντρώνεται μέσα τους. Το να πούμε ότι ζούμε σε έναν κόσμο συμβόλων είναι υποτιμητικό. Ο κόσμος των συμβόλων ζει μέσα μας.

Τα σύμβολα συναντώνται σε κάθε βήμα. Τις αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας, καθώς συνήθως εκφράζονται σε μια από τις υλικές μορφές (εικόνα, χαρακτήρας, αντικείμενο, ψηφίο, αριθμός, φωνή, τόνος, ρήση, χρώμα, φυτό κ.λπ.). Ωστόσο, η επικοινωνία τους υπερβαίνει το επίπεδο του πραγματικού υλικού κόσμου.
Προσπαθούν να μεταφέρουν το ανείπωτο στον άνθρωπο, αυτό που δεν εξηγείται από τη συνηθισμένη γλώσσα, που ορίζει και άρα πλάθει με τον τρόπο έκφρασής της.
Τα σύμβολα είναι σχεδόν απεριόριστα και διαχρονικά, φτάνουν σε άυλες περιοχές που μπορούμε μόνο να μαντέψουμε.

Τα σύμβολα δεν κρύβουν τίποτα

Ο C. G. Jung λέει για τα σύμβολα ότι δεν κρύβουν τίποτα, δεν εξηγούν τίποτα, αλλά μας δείχνουν προς την άλλη πλευρά του εαυτού μας, προς το νόημα που είναι πέρα, το νόημα που είναι ακατανόητο και που μπορούμε μόνο να μαντέψουμε, ότι καμία προφορική λέξη δεν μπορεί να εκφράσει λέξη.

Ένα σύμβολο υποδηλώνει μια διάσταση διαφορετική από αυτή που μπορεί να γίνει αντιληπτή από τη λογική, περιέγραψε ο H. Corbin. Για αυτόν, τα σύμβολα είναι σαν μυστηριώδεις κώδικες και ένας τρόπος να εκφράσει αυτό που δεν μπορεί να συλλάβει η λογική, αλλά η διαίσθηση. Δεν μπορούν να διευκρινιστούν πλήρως, αλλά πρέπει πάντα να γίνονται κατανοητά με έναν νέο τρόπο. όπως μια μουσική παρτιτούρα δεν αποκρυπτογραφείται μια για πάντα, αλλά πάντα αναζητά μια άλλη παράσταση.

Το Urobor εμφανίζεται σε διάφορους πολιτισμούς της ανθρωπότητας, από την προϊστορική εποχή μέχρι σήμερα. Οι ερμηνείες της συμβολικής του σημασίας επίσης διαφέρουν. Τις περισσότερες φορές νοείται ως η αρχέγονη αρχή, η οποία είναι αδιαφοροποίητη. Είναι ο αιώνιος κυκλικός χρόνος και το απεριόριστο χώρο, δηλαδή η αθανασία. Στον ελληνικό συμβολισμό αντιπροσωπεύει: όλα είναι ένα, στον ερμητισμό: όπως παραπάνω έτσι και κάτω, και οι Ινδουιστές βλέπουν σε αυτό τη λανθάνουσα ενέργεια της κουνταλίνι.

Ο ειδικός στα σύμβολα J. Chevalier ισχυρίζεται ότι το σύμβολο είναι στην πραγματικότητα ο δημιουργός του νέου. Δεν αρκείται στο να προκαλεί απλώς ηχώ, αλλά απαιτεί μια βαθιά μεταμόρφωση. Άρα ένα σύμβολο είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα απλό σημάδι. Μας κατευθύνει στην άλλη πλευρά του νοήματος. Ως εκ τούτου, μπορεί να συγκριθεί με συναισθηματικά, ενεργά, οδηγικά σχήματα, τα οποία δείχνουν ξεκάθαρα ότι το σύμβολο ουσιαστικά θέτει σε κίνηση ολόκληρη την ψυχή. Κάθε σύμβολο είναι ένας μικρόκοσμος, ένας τέλειος κόσμος.

Τα σύμβολα είναι σιωπηλοί μάρτυρες του βαθύ νοήματος της ύπαρξης του ανθρώπου, της φύσης και του σύμπαντος. Είναι μεσάζοντες ή πομποί επικοινωνίας μεταξύ του ανθρώπου και των συνανθρώπων του, του ανθρώπου και της φύσης, και τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό του ανθρώπου και της ίδιας της αλήθειας, εκείνης της αιώνιας αλήθειας που ζει στα πιο βαθιά βάθη όλων όσων υπάρχουν.

Το πόσο θα μπορέσει ένας άνθρωπος να αποκρυπτογραφήσει τη μυστική γλώσσα των συμβόλων εξαρτάται από την πνευματική του ωριμότητα και την κατάσταση της συνείδησής του. Τα σύμβολα λέγεται ότι σφραγίζονται με επτά σφραγίδες. Μπορούν να αποσφραγιστούν μόνο προχωρώντας στο πνευματικό μονοπάτι, ανεβάζοντας το επίπεδο της συνείδησης.
Ανεξάρτητα από το βαθμό στον οποίο ένα άτομο κατανοεί το μήνυμα του συμβόλου, δεν μπορεί να μείνει αδιάφορο σε αυτό.
Ένα σύμβολο λειτουργεί ακόμα και όταν φαίνεται εντελώς ακατανόητο και η εξωτερική του μορφή είναι ξένη. Αντανακλά στο εσωτερικό του ανθρώπου σαν σε καθρέφτη, αντηχεί μέσα του και ξυπνά στην αρχή αόριστες προαισθήσεις μυστικών, προαισθήσεις του αγνώστου, που σταδιακά γίνονται όλο και πιο ξεκάθαρα.

Αυτό εγείρει ερωτήματα σχετικά με τον στόχο της ζωής και τον σκοπό ύπαρξης σε έναν άνθρωπο και τον ενθαρρύνει να αναζητήσει ένα μονοπάτι που οδηγεί πέρα ​​από τα όρια της υλικότητας. Κατευθύνουν την προσοχή του σε αυτό που κρύβεται από τις αισθήσεις και που δεν μπορεί να κατανοηθεί από την «ανθρώπινη» λογική. Αυτή η επαφή ενεργοποιεί και μεταμορφώνει ένα άτομο. Οι αναφερόμενες αλλαγές είναι τα πρώτα βήματα στον δρόμο του αγιασμού.

Τα σύμβολα είναι σαν φύλακες στην πόρτα του μυστικού θαλάμου. Πίσω από την πρώτη πόρτα κρύβεται μια άλλη, και πίσω της η επόμενη, μετά μια άλλη… μέχρι το άπειρο, την αιωνιότητα, την ιερότητα.
Όταν αποκαλύπτουμε μυστικά, ιδέες, νέες σκέψεις αφυπνίζονται και η αλήθεια που βρίσκεται στα ανεξερεύνητα βάθη του πνεύματός μας αποκαλύπτεται. Το καθήκον των συμβόλων είναι η αποκάλυψη και το μυστήριο, στα οποία δίνεται στο πνεύμα πλήρη ελευθερία.

Τι συμβαίνει σε ένα άτομο όταν ξετυλίγει το μυστήριο των συμβόλων?

Πάρτε για παράδειγμα τον ερμητικό συμβολισμό: την πέτρα της σοφίας και τη μετατροπή του μολύβδου σε χρυσό.

Στο βιβλίο Trump of Gnosis, ο συγγραφέας λέει:

Στους αγιασμούς, τα σύμβολα χρησιμοποιούνται για να απελευθερωθεί κανείς από το στενό μανδύα των λέξεων και της νομιμότητας και να επιτύχει την ανεξαρτησία της σκέψης. Προορίζονται για όσους θέλουν να διεισδύσουν στα βάθη των μυστηρίων. Ο υποψήφιος συνήθως δεν λαμβάνει εξήγηση για τα ιερά σύμβολα της μύησης: διδάσκεται από τη διαίσθηση.

Εικόνες, αλληγορίες και σύμβολα υποδείκνυαν με κρυφό τρόπο τι πρέπει να επιτευχθεί στο μονοπάτι του καθαγιασμού. Μπορούν να βρεθούν στις θρησκευτικές παραδόσεις όλων των λαών.

Ο συμβολισμός της αλλαγής του μολύβδου σε χρυσό, αυτή η φήμη των Ερμητικών φιλοσόφων, ελήφθη κυριολεκτικά από τους αφελείς και άρχισαν να πειραματίζονται. Αλλά το γράμμα σκοτώνει! Εάν κατανοήσουμε σωστά αυτόν τον συμβολισμό, συνειδητοποιούμε ότι τα μέταλλα των αρχαίων φιλοσόφων δεν ήταν συνηθισμένα μέταλλα και ότι οι έννοιες που χρησιμοποιήθηκαν δεν είχαν καμία σχέση με το υλικό μόλυβδο ή χρυσός.

Ο ερμητικός συμβολισμός αναφέρεται στις μυστικές δυνάμεις της ψυχής των σοφών που προσπάθησαν να εξυπηρετήσουν έναν πολύ υψηλότερο σκοπό από τη μετατροπή των βασικών μετάλλων σε γήινο χρυσό.

Το τρίγωνο είναι σύμβολο πλήρους αρμονίας και ενότητας. Είναι τρία, ο αριθμός της τελειότητας. Το κοσμικό τρίγωνο αντιπροσωπεύει την τριάδα, την τριάδα του Πατέρα, του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. το υπερκοσμικό συμβολίζει τις τρεις όψεις του Λόγου. Σε ανθρώπινο επίπεδο, αυτές είναι οι τρεις όψεις του εαυτού: η θεϊκή, η ζωή και το ανθρώπινο πνεύμα. Εμφανίζεται στις απαιτήσεις του Υδροχόου για: καλοσύνη, αλήθεια, δικαιοσύνη (Ουρανός, Ποσειδώνας, Πλούτωνας). Όπου συναντώνται οι δύο ανερχόμενες δυνάμεις, γίνεται ο καθαγιασμός, η ολοένα φωτεινότερη φλόγα Στον μυστήριο Χριστιανισμό, οι τρεις σταυροί στον Γολγοθά, το Κρανίο, αντιπροσωπεύονται πλήρη, αυτοθυσιαστική, στοργική υπηρεσία στους άλλους. Το κτίριο του Θεού, στην πραγματοποίηση του θεϊκό σχέδιο. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν και οι τρεις πλευρές του trigonum igneum πραγματοποιηθούν αρμονικά.

Για τον μυημένο, ο χρυσός αντιπροσωπεύει την τελειότητα.

Σημαίνει ότι ο μυημένος εργάζεται για το καλό όλων και φωτίζει το δρόμο για όσους είναι σε θέση να σηκωθούν με τη βοήθεια της ψυχής και να απαλλαγούν από τα βάσανα. Η Φιλοσοφική Λίθος περιέχει μια πανάκεια που θεραπεύει όλες τις ασθένειες του νου, της ψυχής και του σώματος. Αυτό το ελιξίριο δεν χρειάζεται να αναζητηθεί έξω από τον άνθρωπο. Ο άνθρωπος έχει μέσα του μια πέτρα που αλέθει, και η οποία είναι η ατομικότητα του ανθρώπου. Αυτό το τρόχισμα, αυτή η διαδικασία, επιτρέπει σε ένα άτομο να εκφράσει την κατάσταση του τέλειου σοφού.

Θαύματα συμβαίνουν σε μια τέτοια ζωή, γιατί στη σφαίρα της συνειδητοποίησης του καλού, τίποτα δεν είναι αδύνατο για ένα άτομο που κατανοεί τις διαδικασίες της εκπλήρωσης. Φυσικά, είναι πιο εύκολο να κατανοήσεις τη θεωρία παρά να κάνεις πράξη την τέχνη. Η κατανόηση των βασικών της επιστήμης και η τήρηση των κανόνων είναι εύκολη, αλλά η εφαρμογή και των δύο απαιτεί ένα σπάνιο ταλέντο, το μόνο πράγμα που οδηγεί στην αληθινή κυριαρχία των σοφών. Είναι μια θεραπεία για όλες τις ασθένειες, τόσο του νου, της ψυχής όσο και του σώματος. Είναι η τέχνη των ιερέων και των βασιλιάδων. Οι σοφοί θεωρούνται μεσολαβητές της υπέρτατης αρμονίας που κάθε μαθητής πρέπει να συνειδητοποιήσει μέσα του πριν μπορέσει να την εκπέμψει στους άλλους.

Επομένως:

Ψάξε την «πέτρα» μέσα σου και θα τη βρεις.
Ζητήστε φως με ειλικρινή καρδιά και θα το λάβετε.
Χτυπήστε την πόρτα του ιερού της αγνής παράδοσης και θα σας ανοίξει.
Εμπιστεύσου τον εαυτό σου, τα ειλικρινή σου συναισθήματα και μην αφήνεις τους άλλους να σε παρασύρουν…

… γιατί ο λίθος της σοφίας είναι η βαθύτερη ουσία του ανθρώπου, που δίνει τη δυνατότητα στον υλικό άνθρωπο, να οδηγήσει, να μεταβληθεί σε πνευματικό, νέο Άνθρωπο, σε χρυσό.

Ας λύσουμε αυτά τα μυστήρια με τον συμβολισμό της Βίβλου:
…δεν ξέρετε ότι είστε ο ναός του Πνεύματος;

Η μυστική γλώσσα των συμβόλων είναι αρκετά ξεκάθαρη όταν ανοίγουμε τον εαυτό μας στο βαθύ και συνάμα απλό μήνυμά τους.
Ο λίθος της σοφίας είναι ο θεμέλιος λίθος για το ναό του Πνεύματος, για τον νέο άνθρωπο, για εκείνον που δεν είναι πια ντυμένος με το μόλυβδο αυτής της φύσης, αλλά με το χρυσάφι του υπερφυσικού.
Ο δρόμος της καθιέρωσης οδηγεί από την κατάσταση του ανθρώπου στον νέο άνθρωπο. Ο υποψήφιος το χτίζει μόνος του βήμα-βήμα.

Τα σύμβολα είναι σαν πολύτιμοι λίθοι σε αυτό το μονοπάτι. Ο καθένας μας λέει με τον δικό του τρόπο να συνεχίσουμε, να επιμείνουμε, να είμαστε σταθεροί, ειλικρινείς ταξιδιώτες και να αφοσιωθούμε στην αλλαγή με καθαρή καρδιά. Κάνοντας αυτό, βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την ψυχή μας, η οποία μια μέρα πραγματοποιεί την αλχημική διαδικασία και ενώνεται με το Πνεύμα σε έναν αλχημικό γάμο.

Η ένωση σημείου, κύκλου, τριγώνου και τετραγώνου σε ένα νέο σύμβολο., σε μια φόρμουλα για αλχημικό γάμο. Αυτό ξεκινά με μια συνειδητή ένωση με το κέντρο, με το σημείο, με την καρδιά όλων όσων αποκαλύπτονται, που είναι και το κέντρο όλων όσων κάνει ο άνθρωπος. Τρίγωνο φωτιάς: καρδιά, κεφάλι και χέρια συνδέονται με την πηγή, το κεντρικό μοτίβο, το πνεύμα. Αυτό γίνεται η βάση της ζωής και δημιουργείται ένα τετράγωνο. Ο μυημένος χρησιμοποιεί τις τέσσερις ικανότητες της προσωπικότητας: θέληση, σκέψη, επιθυμία και δράση. Τοποθετήστε τον εαυτό σας στην καθολικότητα του κύκλου και υπηρετήστε κάθε ζωντανό ον με αγάπη.

Χρησιμοποιημένη βιβλιογραφία:
Προβλήματα της σύγχρονης ψυχής, C.G.Jung
Dictionary of Symbols, J. Chevalier
Ο θρίαμβος της καθολικής γνώσης, A. Gadal
Call of the Brotherhood of the Rosy Cross, J. van Rijckenborgh

Προτεινόμενα άρθρα