Η μυστική θρησκευτική γνώση, η αναζήτηση της γνώσης του Θεού – αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που συνδέονται με τη λέξη γνώση. Τι σημαίνει όμως να βιώνεις τη Γνώση εσωτερικά; Για να το μάθει κανείς, πρέπει να στραφεί στην πηγή από την οποία πηγάζει η Γνώση.

Η μυστική θρησκευτική γνώση, η αναζήτηση της γνώσης του Θεού – αυτές είναι μερικές από τις σκέψεις που συνδέονται με τη λέξη γνώση. Τι σημαίνει όμως να βιώνεις τη Γνώση εσωτερικά; Για να το μάθει κανείς, πρέπει να στραφεί στην πηγή από την οποία πηγάζει η Γνώση.

Στην ευρωπαϊκή πνευματική ιστορία, η Γνώση και οι Γνωστικοί συνδέονται κυρίως με τον πρώιμο Χριστιανισμό. Ωστόσο, υπήρχαν και υπάρχουν Γνωστικοί ανά πάσα στιγμή. Γιατί η Γνώση -η γνώση του Θεού- ήταν και είναι μια δύναμη που μπορεί να μεταδοθεί άμεσα σε κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως θρησκευτικών συστημάτων και παραδόσεων.

Η λέξη γνώση προέρχεται από την ελληνική και σημαίνει γνώση. Σε ποιες γνώσεις και πεποιθήσεις εμμένουν οι Γνωστικοί και ποια πνευματική πορεία ακολουθούν είναι γενικά ελάχιστα γνωστά. Για αιώνες οι γραπτές παραδόσεις των πρώτων χριστιανικών Γνωστικών ήταν κρυμμένες. Αυτό άλλαξε όταν τα Γνωστικά πρωτότυπα του 1945 βρέθηκαν στο Nag Hammadi στην Αίγυπτο. Έκτοτε, πολλές πραγματείες για τη Γνώση έχουν εμφανιστεί, συμπεριλαμβανομένων πολλών θεολογικών και εσωτερικών εκδόσεων.

Μια δυνατή πνοή ρέει μέσα από τις αρχαίες γραφές

Η Γνώση δεν είναι μια περίπλοκη κατασκευή σκέψης – αν και τα αρχαία γραπτά μιλούν μια γλώσσα που δεν είναι εύκολα εμφανής στον αναγνώστη. Όποιος προσεγγίζει τα Γνωστικά πρωτότυπα κείμενα μόνο με τη διάνοια, δύσκολα μπορεί να κατανοήσει τον εσωτερικό πυρήνα του μηνύματός του. Είναι μια δυνατή ανάσα, μια δύναμη που στέκεται πίσω από τις λέξεις και συγκινεί τους ανθρώπους βαθιά μέσα τους όταν ανοίγουν την καρδιά τους, τη διαίσθησή τους σε αυτήν – και έχουν πίστη.

Ένα από τα πιο διάσημα Γνωστικά συγγράμματα είναι το Μυστήριο της Πίστης Σοφίας. Ο Jan van Rijckenborgh επανεπεξεργάστηκε αυτό το Γνωστικό κείμενο και το εξήγησε σε ανθρώπους που ερευνούν πνευματικά. Ο τίτλος χαρακτηρίζει την ουσία της Γνώσης με μεγάλη ακρίβεια ως την άρρηκτη σύνδεση της πίστης (Πίστης) και της σοφίας (Σοφία).

Η Γνώση είναι ακτινοβολία, είναι φως. Είναι συγκεντρωμένο στα Γνωστικά γραπτά, είναι παρόν στην ατμόσφαιρα. Θέλει να ξυπνήσει τους ανθρώπους και να τους ταρακουνήσει. Ειδικά στη σημερινή εποχή του Υδροχόου, γίνεται δυνατή μια συνάντηση μεταξύ της γνωστικής ακτινοβολίας και των ανθρώπων που αναζητούν εσωτερική γνώση.

Ο πνευματικός πυρήνας αναπαύεται στην καρδιά

Η Γνώση είναι απόλυτη γνώση. Πηγάζει από τον Ίδιο τον Θείο, δεν απευθύνεται στη διανοητική ικανότητα του ανθρώπου, δεν απευθύνεται στα συναισθήματα και δεν είναι θρησκεία. Δεν μπορεί να γραφτεί σε κανένα έργο, αν και πολλές γραφές το μαρτυρούν, ούτε μπορεί να μεταδοθεί σε κανέναν από ένα άτομο. Ο διαμεσολαβητής είναι η ίδια η Γνώση.

Η Γνώση αποκαλύπτεται στον άνθρωπο σε ένα εσωτερικό μονοπάτι που ούτε μπορεί να κατανοηθεί ούτε να περπατηθεί με τις ικανότητες του εγώ. Γιατί η Γνωστική ακτινοβολία αγγίζει την ανθρώπινη καρδιά. Εκεί αναπαύεται ο κεντρικός πνευματικός πυρήνας της ύπαρξής του: η πνευματική σπίθα, η αθάνατη αρχή στον άνθρωπο. Αυτή η πνευματική σπίθα δεν προέρχεται από τον παροδικό κόσμο στον οποίο ζει ο άνθρωπος, αλλά από την αιωνιότητα, το θείο, από τον οποίο είναι και η Γνώση. Επομένως η Γνωστική ακτινοβολία μπορεί να αντιστοιχεί στον σπινθήρα του πνεύματος ή, όπως λένε οι Ροδόσταυροι, στο τριαντάφυλλο της καρδιάς.

Η απελευθέρωση της ψυχής

Όποιος έχει την εσωτερική εμπειρία ότι η γνωστική ακτινοβολία βυθίζεται στο τριαντάφυλλο της καρδιάς και η σπίθα αναδεύεται στην καρδιά του, βιώνει μια δραστική εμπειρία. Το άτομο που δίνει χώρο και προσοχή σε αυτή την εσωτερική διαδικασία πρόκειται να ανακαλύψει έναν νέο, εσωτερικό κόσμο. Η γνωστική ακτινοβολία θέτει σε κίνηση μια διαδικασία αυτογνωσίας, δίνει στους ανθρώπους γνώση της καταγωγής και του πεπρωμένου τους – και τους οδηγεί στην πνευματική γνώση από πρώτο χέρι.

Σαν πηγή φωτός, το τριαντάφυλλο της καρδιάς αρχίζει να διαχέει τη γνωστική ακτινοβολία στο αίμα. Έτσι ξυπνούν νέες ικανότητες στο ανθρώπινο κεφάλι. Κεφάλι και καρδιά ενώνονται με τη γνωστική ακτινοβολία και ξεκινά ένα προσκύνημα φωτός μέσα από το ανθρώπινο σώμα.

Ως αποτέλεσμα, ο άνθρωπος αλλάζει ριζικά και ολοκληρωτικά. Απελευθερώνεται από τις δικές του αναπηρίες, τις ιδέες και τους περιορισμούς που βρίσκονται ανάμεσα στον εσώτατο πυρήνα του και το φως του πνεύματος. Απορροφώντας την «ελαφριά τροφή» μια νέα έμπνευση αναπτύσσεται από το τριαντάφυλλο, η οποία μπορεί σταδιακά να απελευθερωθεί από τη δουλεία της ύλης και να συνδεθεί με το πνεύμα του Θεού.

Ανάπαυση στο θεό

Για ένα τέτοιο άτομο – έναν Γνωστικό – αναπτύσσεται μια θετική στάση απέναντι στη ζωή. Γιατί έχει βιώσει συνειδητά την πνευματική σπίθα στον εαυτό του, τον άλλο μέσα του, που έρχεται από την αιωνιότητα και θέλει να επιστρέψει ξανά εκεί. Ένας Γνωστικός βάζει όλη του τη ζωή στην υπηρεσία των άλλων και στην επιστροφή τους στην αιωνιότητα.

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές στις οποίες η Γνώση οδηγεί τον άνθρωπο είναι η ηρεμία που συνεπάγεται αυτή η επιστροφή στο σπίτι. Είναι η επιστροφή στην αληθινή ισορροπία με τον Θεό. Αυτή η ηρεμία δεν σημαίνει να κάθεσαι όπως στο τέλος μιας κουραστικής μέρας. Αυτή είναι η αρμονία της θεϊκής κίνησης. Όσοι βρίσκονται στο ρεύμα της αιωνιότητας είναι ήρεμοι μέσα τους. Έχει συγχωνευθεί στο άλλο – και άρα εν ειρήνη.

Οι Γνωστικοί όλων των εποχών μαρτύρησαν αυτή την εσωτερική ειρήνη και προσπάθησαν να φέρουν το μονοπάτι της Γνώσης πιο κοντά σε όσους αναζητούσαν – όπως ο Jakob Böhme, ο τσαγκάρης και φιλόσοφος, ο Johann Valentin Andrea, ο συγγραφέας και μαθηματικός, ή ο Jan van Rijckenborgh, ο ιδρυτής του Lectorium Rosicrucianum.

Προτεινόμενα άρθρα