Είμαστε μια διεθνής πνευματική κοινότητα με χριστιανική βάση – αντλώντας από την πηγή όλων των θρησκειών.

O θεϊκός σπινθήρας στην καρδιά

Ο άνθρωπος είναι κάτι περισσότερο από ό,τι φαίνεται με το μάτι. Μιλώντας μεταφορικά, ζει σε μια μεγάλη, αόρατη κατοικία – είναι φιλοξενούμενος σε αυτήν κατά τη διάρκεια όλης της ζωής του. Ηίδια η κατοικία είναι πολύ παλαιότερη από τον ίδιο. Όλες οι εμπειρίες που έχει βιώσει είναι αποθηκευμένες σε αυτήν, όπως και οι εμπειρίες των προηγούμενων κατοίκων της. 
Το ιδιαίτερο σε αυτή την κατοικία είναι ότι είναι αθάνατη. Ένα απόκοσμο πυρ φλέγεται στο κέντρο της. Ένας θεϊκός σπινθήρας. Έτσι αυτή η κατοικία έχει λοιπόν τεράστιες δυνατότητες. Οι Ροδόσταυροι την αποκαλούν Μικρόκοσμο. Ο ορατός άνθρωπος είναι ο σημερινός κάτοικος. Ο αόρατος Μικρόκοσμος, ωστόσο, είναι ένα αθάνατο ον – ως εκ τούτου μια σκέψη του Θεού.

Το πνευματικό πεδίο δύναμης

Προκειμένου να ενεργοποιήσουμε τον λανθάνοντα θεϊκό σπινθήρα -που οι Ροδόσταυροι αποκαλούν επίσης Ρόδο της Καρδιάς- προσπαθούμε να μετατοπίσουμε το επίκεντρο της ζωής μας προς τα μέσα.
Αυτό σημαίνει ότι δίνουμε όλο και περισσότερη προσοχή στην ψυχική μας ζωή, χωρίς όμως να παραμελούμε την εξωτερική επαγγελματική και κοινωνική μας ζωή.

Έχουμε βιώσει ότι για αυτό είναι χρήσιμη η ένωση σε μια ομάδα, μια κοινότητα, επειδή μια ομάδα προσανατολισμένη προς τον ίδιο στόχο σχηματίζει ένα ιδιαίτερο πεδίο δύναμης, ένα μορφογενετικό πεδίο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η δύναμη και το δυναμικό ολόκληρης της ομάδας να είναι στη διάθεση κάθε ατόμου.
Αυτό μας βοηθά να αντισταθμίσουμε την έλξη και την απορρόφηση από την καθημερινότητα με ένα πνευματικό ομαδικό βίωμα.
Φυσικά, ο κάθε μαθητής ακολουθεί το δικό του δρόμο, με τις δικές του προσωπικές εμπειρίες και γνώσεις και με το δικό του ρυθμό, αλλά πάντα υποστηριζόμενος και στηριζόμενος από τη δύναμη της ομάδας.

Η συμπαντική πηγή

Αυτό το μονοπάτι δεν είναι μια επινόηση των Ροδόσταυρων, είναι το αρχαίο απελευθερωτικό μονοπάτι της ανθρωπότητας.
Εξηγήθηκε σε διαφορετικές εποχές και σε διαφορετικούς πολιτισμούς από τους φωτισμένους στη γλώσσα και τα σύμβολα της εποχής τους.
Οι σύγχρονοι Ροδόσταυροι μεταφέρουν αυτή τη διδασκαλία προσαρμοσμένη στην εποχή μας, αλλά αναφέρονται επίσης πάντα στις διάφορες ιστορικές πηγές, π.χ. στους Ροδόσταυρους του Μεσαίωνα, στις διδασκαλίες του Ιησού Χριστού και του Απολλώνιου Τυανέα, του Βούδα και του Λάο Τσε.
Όλοι αυτοί οι απεσταλμένη, και πολλοί άλλοι, αντλούσαν από την ίδια πηγή της αιώνιας συμπαντικής σοφίας και προσπαθούσαν να μεταδώσουν αυτή τη σοφία, της πραγματικότητας του πνεύματος, στους ανθρώπους της εποχής τους.

Το χριστιανικό θεμέλιο

Για εμάς, η χριστιανική Καινή Διαθήκη είναι μια συμβολική ιστορία που περιγράφει στα διάφορα Ευαγγέλια πώς η αιώνια ψυχή μπορεί να γεννηθεί ως Ιησούς στην καρδιά μας, για να ενωθεί, μετά από ένα μακρύ ταξίδι εμπειρίας, με το θείο πνεύμα, τον Χριστό.

Έτσι, ο Ιησούς Χριστός για εμάς δεν είναι ένα ιστορικό πρόσωπο, αλλά ο θείος Άνθρωπος-Ψυχή-Πνεύμα που όλοι οι άνθρωποι καλούνται να γίνουν.
Δεδομένου ότι στην καρδιά κάθε ανθρώπου, ανεξαρτήτως φυλής και θρησκείας, ένας λανθάνοντας θεϊκός σπινθήρας αναμένει την ανάστασή του, όλα τα ανθρώπινα όντα είναι εν δυνάμει τέκνα του Θεού, αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ, αν καταφέρουν να απελευθερωθούν από την νάρκωσης της συνείδησης από την ύλη.
Ως εκ τούτου, οι Ροδόσταυροι είναι μια διεθνής κοινότητα, με μέλη σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στη Βόρεια και Νότια Αμερική, στην Αφρική και στη Νέα Ζηλανδία.

Άρθρα από το τμήμα “Χρυσός Ροδόσταυρος”