Ο Χρυσός Ροδόσταυρος έχει μια μακρά παράδοση. Είναι η προσπάθεια να συνδέσει την ανθρωπότητα με μια συμπαντική ιδέα.

Είναι η ιδέα του πραγματικού πεπρωμένου του ανθρώπου, της αφύπνισης του πνευματικού του δυναμικού. Σας προσκαλούμε τώρα, στον 21ο αιώνα, να πραγματοποιήσετε μαζί μας αυτό το βήμα.

Πώς προέκυψε ο “Χρυσός Ροδόσταυρος”

Η ιστορία μας: Η γέννηση του “Χρυσού Ροδόσταυρου” χρονολογείται από το 1924. Τα δύο αδέλφια Jan και Wim Leene άρχισαν να δημιουργούν μια εσωτερική χριστιανική κοινότητα στις Κάτω Χώρες, αρχικά συνδεδεμένη με τη Rosicrucian Fellowship του Max Heindel (Καλιφόρνια). 

Σύντομα η ομάδα έγινε ανεξάρτητη και εγκατέστησε την έδρα της στο Χάαρλεμ με την ονομασία “Rozekruisergenootschap”. Αποτελούσε τον δυναμικό πυρήνα του νεοεμφανιζόμενου Ροδοσταυρικού κινήματος. Τον Δεκέμβριο του 1930, μια γυναίκα – η Hendrikje Stok-Huizer – προσχώρησε επίσης στην ομάδα.

Τα γραπτά των κλασικών Ροδόσταυρων

Το 1935, κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Λονδίνο, οι 3 φίλοι ανακάλυψαν τα γραπτά των κλασικών Ροδόσταυρων του 17ου αιώνα. Είχαν έτσι βρει το χαμένο δομικό στοιχείο που επρόκειτο να αποτελέσει το θεμέλιο του έργου τους. 

Τα γραπτά αυτά προέρχονταν από μια μικρή ομάδα εσωτεριστών ερευνητών που ήθελαν να θέσουν τον Χριστιανισμό σε μια εντελώς νέα βάση για μια επερχόμενη εποχή. Ως εκ τούτου, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στον ακαδημαϊκό κόσμο της εποχής και διαδόθηκαν γρήγορα. Οι επιρροές τους ενέπνευσαν πολλά πνευματικά ρεύματα των επόμενων αιώνων.

Μια ανεξάρτητη οργάνωση

Με αυτά τα γραπτά των κλασικών Ροδόσταυρων ως βάση, το ολλανδικό έργο επρόκειτο να σταθεί στα δικά του πόδια, και έλαβε χώρα ένας διαχωρισμός από την Fellowship της Καλιφόρνιας. Τον Μάρτιο του 1938, ο Wim Leene απεβίωσε εντελώς ξαφνικά. Ο αδελφός του Jan Leene και η Hendrikje Stok-Huizer, μαζί με άλλα μέλη, ανέλαβαν την ηγεσία της ομάδας. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ο Jan Leene δημοσίευσε πολλά γραπτά με το ψευδώνυμο John Twine. Όταν ξέσπασε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, η κοινότητα συνέχισε να εργάζεται στην παρανομία.

Αναδύεται μια πνευματική κοινότητα

Μετά τον πόλεμο, η ομάδα λειτούργησε και πάλι δημόσια, πλέον με νέο προσανατολισμό. Οι πνευματικοί ηγέτες ήθελαν να δημιουργήσουν έναν ζωντανό οργανισμό μύησης που θα συνέχιζε να λειτουργεί σε πλήρη αρμονία ακόμη και όταν οι ηγέτες θα πέθαιναν. 

Ιδρύθηκε η Πνευματική Σχολή του Χρυσού Ροδόσταυρου. Οι ηγέτες της πήραν τώρα και πνευματικά ονόματα: Jan van Rijckenborgh και Catharose de Petri.
Όταν ο Jan van Rijckenborgh πέθανε το 1968, μια ομάδα ήταν ήδη έτοιμη να τον διαδεχθεί. Το 1970, η Catharose de Petri αποχώρησε από την ενεργό πνευματική ηγεσία και απεβίωσε το 1990.

Ο Χρυσός Ροδόσταυρος σήμερα

Έκτοτε η Πνευματική Σχολή του Χρυσού Ροδόσταυρου καθοδηγείται από μία ομάδα – τη Διεθνή Πνευματική Διεύθυνση. Από το 2020, η κοινότητα αυτοαποκαλείται μόνο “Χρυσός Ροδόσταυρος”. Είναι δραστήρια σε περισσότερες από 50 χώρες και έχει 14.000 μέλη.

Άρθρα από το τμήμα “Γνωρίστε μας”