του Jan van Rijckenborgh

Το γνωστικό κείμενο Πίστη Σοφία δημιουργήθηκε περίπου το 150 μ.Χ. και αποδίδεται στον γνωστικό Βαλεντίνο. Το κείμενο αυτό ανακαλύφθηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου με την ονομασία

του Jan van Rijckenborgh

Το γνωστικό κείμενο Πίστη Σοφία δημιουργήθηκε περίπου το 150 μ.Χ. και αποδίδεται στον γνωστικό Βαλεντίνο. Το κείμενο αυτό ανακαλύφθηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου με την ονομασία Codex Askewianus.
Η έκδοση αυτή περιλαμβάνει το πρώτο βιβλίο του Πίστη Σοφία με λεπτομερείς παρατηρήσεις του Jan van Rijckenborgh σχετικά με τη γνωστική απελευθερωτική ατραπό.
Η Πίστη Σοφία είναι η ψυχή που πιστεύοντας (Πίστη) έφτασε στα όρια των επίγειων δυνατοτήτων της, και που εκεί λαχταρά να βιώσει το μυστήριο πέρα από αυτά τα όρια. Είναι η ψυχή που ενισχυμένη από τη δύναμη της σοφίας (Σοφία), υπερβαίνει όλα τα εμπόδια με τα οποία ο γήινος κόσμος αντιτίθεται σε αυτήν την υπέρβαση. Ο Ιησούς εδώ είναι η ενσάρκωση της Σοφίας, της θείας σοφίας, η οποία προηγείται της ψυχής σε αυτόν τον δρόμο της απελευθέρωσης και της δίνει την ευκαιρία να τον ακολουθήσει.

Προτεινόμενα άρθρα