14. Τι σημαίνει το όνομα «Χρυσός Ροδόσταυρος»;

Ο σταυρός είναι ένα από τα πρωταρχικά σύμβολα της Ανθρωπότητας. Τέτοια σύμβολα περιέχουν πάντα πολυδιάστατες πνευματικές πραγματικότητες. Δεν προέρχονται από ανθρώπινες θεωρήσεις, αλλά εκπέμπονται από μια ανώτερη πραγματικότητα στο συλλογικό πεδίο της ανθρώπινης συνείδησης. Γι’ αυτό επιτρέπουν πάντα διάφορες ερμηνείες σε διάφορα επίπεδα.

Η οριζόντια δοκός του σταυρού μπορεί να ιδωθεί ως σύμβολο για τη ζωή στον υλικό κόσμο, που χαρακτηρίζεται από τη δυαδικότητα του καλού και του κακού, της ημέρας και της νύχτας, της ζωής και του θανάτου. Η κατακόρυφη δοκός συμβολίζει το Πνεύμα του Θεού, που ακτινοβολεί σε αυτό τον κόσμο και καλεί τον άνθρωπο στον πραγματικό του προορισμό. Εάν ο άνθρωπος ακούει αυτό το κάλεσμα και ανοίγει την καρδιά του για το φως, τότε συναντιούνται το Πνεύμα και η Ύλη στην τομή του σταυρού, στην καρδιά, και το κρυμμένο ρόδο ανθίζει και γίνεται αθάνατη ψυχή.

Ο χρυσός είναι το σύμβολο για την ένωση του Πνεύματος με την Ύλη στο κατώτερο επίπεδο της εκδήλωσης. Στο επίπεδο της ζωής συναντιούνται το Πνεύμα και η πρωταρχική ουσία στην Ψυχή, που επομένως σχετίζεται επίσης με τον χρυσό. Γι’ αυτό η Σχολή μιλά για τον «Χρυσό Ροδόσταυρο».

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.