ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΚΑΛΩΣ ΗΡΘΑΤΕ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΤΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ - ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ


Εάν δεν μας έχετε συναντήσει ποτέ πριν, μπορεί να βρείτε τις ακόλουθες πληροφορίες χρήσιμες.


Ποιος είναι ο Εκδοτικός Οίκος του Ροδόσταυρου;


Ο Εκδοτικός Οίκος του Ροδόσταυρου εδρεύει στο Haarlem, στην Ολλανδία. Εκδίδει βιβλία και το περιοδικό Πεντάγραμμο εκ μέρους της Σχολής του Χρυσού Ροδόσταυρου, γνωστής διεθνώς ως Lectorium Rosicrucianum. Πρόκειται για μια γνωστική, πνευματική σχολή η οποία έχει ως στόχο να οδηγήσει τους μαθητές της σε μια εσωτερική διαδικασία η οποία ακολουθείται στις μυστηριακές σχολές διαμέσου των αιώνων.


Ροδοσταυρικός Διαφωτισμός


Το εσωτερικό μονοπάτι που οδηγεί στην αναγέννηση του Πνεύματος, της Ψυχής και του Σώματος έπρεπε να γίνει προσβάσιμο όχι μόνο σε λίγους, αλλά σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Αυτό δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί μέσα σε μια νύχτα, και χρειάστηκαν πολλά χρόνια προετοιμασίας, ώστε οι άνθρωποι να γίνουν επαρκώς δεκτικοί σε αυτή την ιδέα και να ωριμάσουν αρκετά για να εργαστούν με αυτή. Ένα σημαντικό ορόσημο σε αυτή τη διαδικασία ήταν η δημοσίευση των Ροδοσταυρικών διακηρύξεων, στις αρχές του 1600. Αυτές οι διακηρύξεις εισήγαγαν στο ευρύτερο κοινό, για πρώτη φορά, την ιδέα μιας παγκόσμιας, πνευματικής μεταρρύθμισης. Άλλα σημαντικά ορόσημα ήταν η τεράστια θεοσοφική ώθηση που δόθηκε από την Helena Blavatsky και τους συνεργάτες της τον 19ο αιώνα, καθώς και η εργασία του Rudolf Steiner και του Max Heindel τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα. Ένα άλλο μέρος αυτής της προετοιμασίας ήταν ο σχηματισμός της Σχολής του Χρυσού Ροδόσταυρου, η οποία ξεκίνησε την εργασία της το 1924. Η Σχολή αυτή έχει ένα διπλό σκοπό: πρώτον, τη διάδοση πληροφοριών σχετικών με τη διαδικασία ανανέωσης της Ψυχής-Πνεύμα και δεύτερον, να οδηγεί και να βοηθά με πρακτικό τρόπο την ομάδα εκείνων οι οποίοι πραγματικά θέλουν να ακολουθήσουν το μονοπάτι.


Γέφυρα κατανόησης


Οι δύο κύριοι συγγραφείς, των οποίων τα έργα δημοσιεύτηκαν από τον Ροδοσταυρικό Τύπο, ο Jan Van Rijckenborgh (1896-1968) και η Catharose de Petri (1902-1990), αφιέρωσαν τη ζωή τους στη δημιουργία αυτής της Σχολής. Σκοπός τους ήταν ο σχηματισμός μιας ομάδας ανθρώπων, στους οποίους η εγωκεντρική συνείδηση είχε μετατοπιστεί από την κυρίαρχη θέση του «βασιλιά» που κατείχε το εσώτερό τους ον, και είχε ανακτήσει τον κανονικό της ρόλο, αυτόν δηλαδή του «υπηρέτη» στη διαδικασία ανάπτυξης της Ψυχής-Πνεύμα, του αληθινού Εαυτού ή εσωτερικού Χριστού. Ωστόσο, ήρθαν αντιμέτωποι με το δύσκολο καθήκον του χτισίματος μιας γέφυρας κατανόησης ανάμεσα σε αυτό το σκοπό και το μυαλό των ανθρώπων, οι οποίοι παρ’ όλο που είχαν ένα βαθύ ενδιαφέρον για την κρυμμένη πλευρά της ζωής, την έβλεπαν, κυρίως μέσα από το πρίσμα του χωριστικού εγωκεντρικό Εγώ τους.


Μέσα από τις πολλές εκατοντάδες ομιλίες που έδωσαν και τα βιβλία που έγραψαν, είναι σαφές ότι είχαν ως στόχο να διαπεράσουν την κατάσταση του εγώ, ώστε να δώσουν στους μαθητές τους μια ξεκάθαρη εικόνα του τι αναμενόταν από αυτούς. Για να το πετύχουν αυτό, εξέφρασαν τις θεμελιακές διδασκαλίες της αναγέννησης της Ψυχής-Πνεύμα με όλα τα είδη διαφορετικών τρόπων και τις εξέτασαν από αμέτρητες οπτικές γωνίες. Συχνά, το έβρισκαν αναγκαίο να μιλούν με έναν μάλλον εμφατικό τρόπο και να απεικονίζουν με ξεκάθαρες, ζοφερές γραμμές το βάθος της ανθρώπινης φυλάκισης μέσα στον υλικό κόσμο. Πάντοτε, χρησιμοποιούσαν κείμενα, ιστορίες και συμβολισμούς παρμένους από όλες τις εποχές και όλους τους πολιτισμούς, για να επεξηγήσουν τις θέσεις τους και να δείξουν ότι το μεταμορφωτικό μονοπάτι περί του οποίου δίδασκαν, δεν ήταν καινούργιο, αλλά μεταβιβάστηκε –αν και συχνά με καλυμμένο τρόπο– από την αυγή ήδη της ανθρώπινης ανάπτυξης. Έτσι, παρ’ όλο που οι μέθοδοι που δίδασκαν ήταν προσαρμοσμένες στους σύγχρονους καιρούς, οι διδασκαλίες τους ήταν ουσιαστικά όμοιες με εκείνες των προγενέστερων ομάδων, των Εσσαίων, των Χριστιανών Γνωστικών, των Μανιχαίων, των Καθαρών και άλλων.


Δύο τάξεις ύπαρξης


Οι διδασκαλίες όλων αυτών των ομάδων είχαν ως θεμελιώδη αρχή την ιδέα της ύπαρξης δύο φυσικών τάξεων: μιας διοικούμενης από το νόμο της αντίθεσης –τον κόσμο του χρόνου και του χώρου, μέσα στον οποίο ζούμε, και μιας άλλης –της θεϊκής φυσικής τάξης– στην οποία ισχύουν οι νόμοι της αιωνιότητας. Αυτές οι ομάδες δίδασκαν, επίσης, ότι κάθε άνθρωπος είναι εν δυνάμει συνδεδεμένος με τη θεϊκή φυσική τάξη ύπαρξης μέσω ενός θεϊκού Σπινθήρα, ο οποίος βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο του ανθρώπινου συστήματος, στην καρδιά. Αυτός ο θεϊκός Σπινθήρας είναι σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα μας, αλλά μπορεί να επανέλθει στη ζωή αν –με τη συνεργασία μας– ξανασυνδεθεί με την αγνή ενέργεια της θεϊκής φυσικής τάξης.


Ο στόχος όλων αυτών των ομάδων, τότε, ήταν να σχηματίσουν εστίες μέσα στις οποίες αυτή η αγνή, θεϊκή ενέργεια θα μπορούσε να συγκεντρωθεί, προς βοήθεια όλων εκείνων των ανθρώπων, οι οποίοι ήθελαν να αποκαταστήσουν την επαφή τους με το θεϊκό κόσμο.


Γνωστική Σοφία


Παρόμοια με τους προγενέστερους Χριστιανούς Γνωστικούς, ο Jan van Rijckenborgh και η Catharose de Petri ονόμασαν αυτή τη δύναμη Γνώση. Με την πιο αληθινή της σημασία, η Γνώση είναι η ακτινοβολία Θεότητας –μια πανταχού παρούσα, πρωταρχική πληρότητα απόλυτης αγάπης, σοφίας και δύναμης. Είναι η τριπλή θεϊκή ενέργεια, η οποία οδηγεί στην ατραπό της απελευθέρωσης.


Γι’ αυτό το λόγο ο Jan van Rijckenborgh και η Catharose de Petri είδαν τη Γνώση όχι σαν κάτι που περιοριζόταν στις γνωστικές ομάδες, οι οποίες υπήρχαν στα πρώτα χρόνια της Χριστιανικής περιόδου. Την είδαν σαν κάτι συμπαντικό, άχρονο και προορισμένο για όλους.


Αυτή η κατανόηση προσέφερε μια μοναδική θεώρηση, μέσα από την οποία μπόρεσαν να εξεταστούν οι πνευματικές διδασκαλίες όλων των εποχών και έγινε αντιληπτό το γνωστικό νήμα που τις διαπερνούσε όλες. Έτσι, όταν ο Jan van Rijckenborgh και η Catharose de Petri εφάρμοσαν το γνωστικό κλειδί σε τέτοια αινιγματικά κείμενα, όπως ήταν οι Ροδοσταυρικές διακηρύξεις του 17ου αιώνα, τα κείμενα του Ερμή του Τρισμέγιστου, το Ευαγγέλιο της Πίστης Σοφίας, και το Ταό τε Κίνγκ του Λαό Τσέ, ένα καθαρό, ενοποιημένο σχέδιο άρχισε να προβάλλει.


Πουθενά δεν είναι αυτό το σχέδιο πιο προφανές από ότι στις αναλύσεις τους της Βίβλου, οι οποίες περιλαμβάνονται στα σαράντα και πλέον βιβλία που έγραψαν. Σε αυτές ο Χριστός αποκαλύπτεται, καθαρά, όχι μόνο ως μία Δύναμη η οποία, από την αρχή της Πτώσης της ανθρωπότητας, εξήλθε από την Θεότητα για να «αναζητήσει αυτό που έχει χαθεί» και να επαναφέρει όλα τα πράγματα στην πληρότητα. Έτσι, ο Χριστός είναι το μέσον με το οποίο η Γνώση αποκαλύπτεται σε μας.


Μέσα από την εργασία τους ο Jan van Rijckenborgh και η Catharose de Petri έδωσαν έμφαση στο γεγονός ότι οι προσπάθειες του εγώ, είτε νοητικές είτε συναισθηματικές, μυστικιστικές ή απόκρυφες, δεν οδηγούν σε αυτή την αποκάλυψη. Αυτή επιτυγχάνεται, μας λένε, μόνο μέσω του αφυπνισμένου θείου Σπινθήρα, τον οποίο συχνά καλούν «Ρόδο της Καρδιάς» ή Χριστικό άτομο. Δίδαξαν ότι, παρ’ όλο που αυτή η αφύπνιση απαιτεί την εκούσια συνεργασία του εγώ, οδηγεί σε μια βαθμιαία εσωτερική διδασκαλία μετασχηματισμού μέσω του οποίου η χωριστική κατάσταση του εγώ υπερβαίνεται και μια νέα συνείδηση γεννιέται. Αυτό, εξηγούσαν, ήταν το αληθινό, κρυμμένο μήνυμα των Ευαγγελίων: μια εσωτερική σταυρική ατραπός μέσω της οποίας ο Χριστός ανασταίνεται μέσα στο δικό μας εσώτερο ον. Σ’ αυτή την άποψη δεν ήταν μόνοι τους, γιατί την συμμερίζονταν οι Ροδόσταυροι του 17ου αιώνα, οι Καθαροί, οι Μανιχαίοι και οι Χριστιανοί Γνωστικοί  που προηγήθηκαν αυτών. "Αυτή η συνειδητοποίηση –ότι το έδαφος πάνω στο οποίο ο Χριστός και η Γνώση συναντώνται δεν βρίσκεται έξω, αλλά μέσα σε κάθε ανθρώπινη καρδιά– εξηγεί τον λόγο για τον οποίο ο Jan van Rijckenborgh και η Catharose de Petri δεν τοποθέτησαν τους εαυτούς τους στα βάθρα των αυθεντιών ή των γκουρού, ούτε θέλησαν ποτέ να τοποθετηθούν σε βάθρο, σε καμία περίπτωση. Ο μοναδικός τους στόχος ήταν να αναφλέξουν έναν άμεσο σύνδεσμο ανάμεσα στο Ρόδο της Καρδιάς και την ίδια τη Γνώση, και να προσφέρουν καθοδήγηση, ώστε να βοηθήσουν τους μαθητές τους να περάσουν ασφαλέστερα και ομαλότερα τη φάση της μετάβασης από την παλιά στη νέα συνείδηση. Τότε, βαθμιαία, καθώς οι μαθητές ακολουθούν ενεργά το μονοπάτι της εμπειρίας που ανοίγεται μπροστά τους, γίνεται δυνατό για τη Γνώση να γίνει ο οδηγός τους και ο δάσκαλος τος μ’ έναν όλο και πιο άμεσο τρόπο.


Μια αρμονική συνεργασία


Παρ’ όλο που οι δύο είχαν το δικό τους προσωπικό ύφος ομιλίας και γραφής, υπήρχε μια μοναδική αρμονική συνεργασία ανάμεσα στον Jan van Rijckenborgh και την Catharose de Petri, και ως αποτέλεσμα των δικών τους συνδυασμένων προσπαθειών, η Πνευματική Σχολή που ίδρυσαν στην Ολλανδία, έγινε αυτό που είναι σήμερα: μία κίνηση με κέντρα σε όλο τον κόσμο, στα οποία η μεταμορφωτική διδασκαλία, την οποία έζησαν και δίδαξαν, τίθεται σε εφαρμογή. Οι εκδόσεις της Rosekruis Pers αποτελούν μια ευκαιρία να εξετάσει κάποιος τη μεταμορφωτική προοπτική, και να σχηματίσει μια ιδέα για την πνευματική ατραπό η οποία περικλείεται στις λέξεις «Χρυσός Ροδόσταυρος».


Πνευματικά δικαιώματα:

Όλα τα δικαιώματα στα κείμενα και τις εικόνες της βιβλιογραφίας του παρόντος διαδικτυακού τόπου ανήκουν στον εκδότη. Χωρίς άδεια 
 δεν επιτρέπετα η αντιγραφή (συμπεριλαμβανομένης της ψηφιακής).


 

Επιλεγμένη Βιβλιογραφία

ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΡΟΔΟΣΤΑΥΡΟΥ

του Jan van Rijckenborgh

Η κατανόησή μας επάνω στα πνευματικά θέματα είναι συχνά βαριά χρωματισμένη από τις αντιλήψεις και την κατάσταση του εγωκεντρικού εαυτού μας. Στη Στοιχειώδη Φιλοσοφία του Σύγχρονου Ροδόσταυρου ο Jan van Rijkenborgh προσπαθεί να διαπεράσει

περισσότερα για "ΣΤΟΙΧΕΙΩΔΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ..."

Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ

του Jan van Rijckenborgh και της Catharose de Petri

Η κληρονομιά των αρχαίων Γνωστικών δεν είναι παρά χαμένη. Ωστόσο ο Jan van Rijckenborgh και η Catharose de Petri δείχνουν ότι η γνώση, η εσωτερική, αποκαλυμμένη γνώση του Θεού και της δημιουργίας του, είναι και

περισσότερα για "Η ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΗ ΓΝΩΣΗ "

ΤΟ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΤΥΑΝΕΑ

του Jan van Rijckenborgh

Ο Απολλώνιος Τυανέας έζησε την ίδια εποχή με τον Ιησού της Ναζαρέτ. Και οι δύο είχαν το δικό τους, ιδιαίτερο καθήκον. Ενώ ο Ιησούς μιλούσε κυρίως για τους εκλεκτούς του μέλλοντος, ο Απολλώνιος απευθυνόταν σε εκείνους οι οποίοι

περισσότερα για "ΤΟ ΝΥΧΘΗΜΕΡΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΛ ..."

DEI GLORIA INTACTA - Η ΔΟΞΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΠΡΟΣΒΛΗΤΗ

του Jan van Rijckenborgh

Με πρώτη έκδοση το 1946, το Dei Gloria Intacta ανακοινώνει την αρχή μιας τελείως νέας φάσης στην ανθρώπινη ανάπτυξη. Εξηγεί γιατί οι παλιές θρησκείες και τα μυητικά συστήματα δεν λειτουργούν πλέον και γιατί είναι απαραίτητη μια εσωτερική

περισσότερα για "DEI GLORIA INTACTA - Η ..."

Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

του Jan van Rijckenborgh

Στο τέλος του 20ού και στην αρχή του 21ου αιώνα, το ανθρώπινο είδος βρίσκεται μπροστά στη δυνατότητα ενός άλματος της συνείδησης. Η επιρροή των ακτινοβολιών του Υδροχόου θα δώσει την ευκαιρία σε μεγάλους αριθμούς ανθρώπινων όντων να κάνουν

περισσότερα για "Ο ΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΝΕΟΣ ΑΝΘΡΩ ..."

ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΥ

του Jan van Rijckenborgh

Γραμμένο το 1956, η Αφαίρεση Προσωπείου αποκαλύπτει ένα σχέδιο πίσω από το χάος και την σύγχυση των παρόντων καιρών. Καθώς ο κόσμος κινείται αναπότρεπτα προς τις αλλαγμένες συνθήκες ακτινοβολίας του Υδροχόου, η Αφαίρεση Προσωπείου προλέγει

περισσότερα για "ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟΥ "

ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

του Jan van Rijckenborgh

Οι παραινέσεις οι οποίες δίνονται στην επί του Όρους Ομιλία, λέει ο Jan van Rijckenborgh, δεν προορίζονται για όλους, αλλά για μια ξεχωριστή ομάδα, για τους υποψηφίους στα Χριστιανικά μυστήρια. Αυτή η συνειδητοποίηση είναι που προσδίδει Στο

περισσότερα για "ΤΟ ΦΩΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ "

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

του Jan van Rijckenborgh

Το Μυστήριο της Ζωής και του Θανάτου προσεγγίζει το θέμα της μετενσάρκωσης από μια ασυνήθιστη οπτική γωνιά, εξηγώντας την κρίσιμη σημασία της διάκρισης ανάμεσα στο θνητό μέρος του εαυτού μας ή «εγώ» και στο αθάνατο μέρος, τον μικρόκοσμο.

περισσότερα για "ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ Κ ..."

Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

του Jan van Rijckenborgh

Η γνώση είναι η ακτινοβολία της Θεότητας – μια πανταχού παρούσα πρωταρχική πληρότητα απόλυτης αγάπης, σοφίας και δύναμης. Πώς εκδηλώνεται η Γνώση στον ανθρώπινο κόσμο, παρ’ όλο που το δονητικό της πεδίο υπερβαίνει το δικό μας; Πώς

περισσότερα για "Η ΓΝΩΣΗ ΣΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ Τ ..."